Ostrá kritika zrušení superhrubé mzdy: Příspěvek důchodcům je prý oproti tomu neškodný

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

20. listopadu 2020 18:00

Do konce roku by měli senioři jednorázově obdržet 5000 korun, příslušný zákon podepsal prezident Miloš Zeman. Řada politiků tento dárek důchodcům kritizovala, mnohem větší kritika se však strhla kvůli zrušení superhrubé mzdy

Všichni důchodci dostanou v prosinci jednorázově 5000 korun. Vládní návrh zákona, který výplatu příspěvku předpokládá, včera podepsal prezident Miloš Zeman. Poslanci se o pár hodin později zabývali zrušením superhrubé mzdy, ke kterému opravdu došlo.

Případné schválení takzvaného daňového balíčku kritizoval už předem předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Projednávaní se podle něho stalo záležitostí politického boje uvnitř vládní koalice.

Také varoval před výpadkem příjmů, který by zasáhl i krajské a obecní rozpočty. Potom se může zdát 5000 korun pro důchodce jako neškodná taškařice ve vztahu k veřejným rozpočtům, dodal. 

Jednorázový příspěvek by mělo obdržet zhruba 2,89 milionu lidí. Nebude podléhat případné exekuci a nebude se zahrnovat do příjmů. Neměl by tak ohrozit pobírání dávek na bydlení či jiných sociálních podpor.

Témata: důchody Mzdy Poslanecká sněmovna CZK