Důchody: O jednorázových 5000 nejde! Experti se ozvali kvůli reformě penzí!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

19. listopadu 2020 11:30

Experti ani tak neřeší jednorázový příspěvek pro seniory, ale spíše celkovou důchodovou reformu v Česku. I když jí nynější vláda slibovala, zatím s žádným návrhem nepřišla. Co navrhují odborníci ze zahraničí?

Senát v minulém týdnu schválil, aby senioři dostali do konce kalendářního roku jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun. O ten ale tak úplně nejde. Daleko víc experty z Česka i zahraničí trápí budoucnost penzijního systému u nás.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) doporučuje Česku pokračovat ve zvyšování důchodového věku podle prodlužování života. Stát by měl také zvážit placení části důchodu z daní. Posílit by se mělo spoření na stáří.

Víc by měli začít do systému na penze přispívat živnostníci. Zkrátit by se měla povinná doba pojištění pro získání důchodu a zvednout penze lidí s nadprůměrným výdělkem. Uvádí to analýza k důchodové reformě, o kterou ČR loni OECD požádala. Dokument včera zveřejnilo ministerstvo práce.

Do penzí putuje téměř 30 procent výdajů státu. Dle expertů není penzijní systém v nynější podobě udržitelný a spadne do deficitů, které by mohly dosahovat několika procent hrubého domácího produktu (HDP). V dnešních hodnotách by to byly stovky miliard korun.

Témata: důchody důchodová reforma oecd CZK