Rozvolňování opatření v ČR: Co nás čeká o Vánocích? Babiš promluvil!

Andrej Babiš 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. listopadu 2020 9:39 | Aktualizováno: 16. listopadu 2020 10:20

V Česku nadále platí přísná opatření proti šíření koronaviru, ale řada lidí by si pochopitelně přála, aby blížící se Vánoce proběhly relativně normálně. Premiér Andrej Babiš o víkendu naznačil, co by nás mohlo o svátcích čekat.

Česko včera zaznamenalo nejnižší denní počet nově nakažených od 5. října, šlo ovšem o neděli, kdy se tradičně dělá nejméně testů. Epidemie ale podle odborníků opravdu brzdí, proto se už ve středu alespoň nejmenší školáci vrátí do lavic.

Současný i bývalý ministr zdravotnictví v nedělních diskuzních pořadech naznačili, že do prosince občany výraznější uvolnění nynějšího režimu nečeká. Zatímco Jan Blatný připustil, že by se tak mohlo stát posledního listopadového dne, Roman Prymula mluvil dokonce o pozdějším datu.

Premiér Andrej Babiš pak ČT řekl, že vláda o třicetidenní prodloužení nouzového stavu požádá poslance v pondělí. Současně doplnil, že do Vánoc budou muset v Česku nějaká protikoronavirová opatření platit.

„Vláda zasedá v pondělí. Ale já předpokládám, že mi to pošle. A já pak jako předseda rozhodnu, že o nouzovém stavu začneme (jednat) v osm ráno ve čtvrtek,“ dodal předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Témata: Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Jan Blatný Roman Prymula Vláda ČR