Michaela Tichá: Rotmistryně zahynula při neštěstí na Sinaji!

Armáda se loučí se zesnulou rotmistryní Michaelou Tichou. (13.11.2020) 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. listopadu 2020 9:22

Armáda České republiky se rozloučila s dalším zesnulým příslušníkem, poprvé to byla žena. Rotmistryně Michaela Tichá zemřela při pádu vrtulníku během mise na Sinaji. Její ostatky včera přivezl vojenský speciál.

Michaela Tichá zemřela poté, co na Sinajském poloostrově spadl vrtulník s devíti příslušníky mise, uvedla armáda. Přežil pouze jeden člen posádky, který je nyní v kritickém stavu. Vrtulník spadl kvůli technické závadě.

Tělo české vojačky přivezl v pátek český vojenský speciál. Na kbelském letišti v Praze se po příletu uskutečnila pieta. Česká a československá armáda od roku 1989 v zahraničních misích přišla o 30 vojáků, uvádí armádní web. Tichá je první vojákyní české armády, která při plnění zahraničních úkolů zemřela.

Událost vyšetřují mise MFO a místní orgány, dodala česká armáda. Tichá byla členkou 8. úkolového uskupení české armády na Sinaji, které začalo plnit svůj operační úkol letos na začátku září.

V současné době působí v operaci MFO Sinaj podle armádního webu příslušníci ozbrojených sil 13 zemí. Česká armáda má na Sinaji leteckou jednotku, která má za úkol s letounem CASA monitorovat situaci v prostoru operace společně s mezinárodními pozorovateli a zajišťovat přepravu osob a materiálu ve prospěch mise MFO. Působí v ní 15 vojáků.

Témata: Michaela Tichá Armáda České Republiky úmrtí