Důchodci a 5000 korun „rouškovného“: Senát už ho má na programu!

CZK

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. listopadu 2020 10:10 | Aktualizováno: 12. listopadu 2020 15:09

Na programu první schůze Senátu v novém složení je i rouškovné, jak opozice nazývá jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun pro důchodce. Senioři mají peníze obdržet do konce roku.

Vláda důchodcům již před časem kvůli stresu, který jim způsobuje pandemie koronaviru, slíbila, že jim do Vánoc ke každoměsíčním penzím přidá jednorázový příspěvek. Poslanci už s tím vyslovili souhlas. Stále se však čeká na rozhodnutí Senátu.

Horní komora se ve středu poprvé sešla v novém povolebním složení a tzv. rouškovné má schvalovat právě v nadcházejících dnech. Očekává se s ohledem na doporučení senátních výborů, že k některým předlohám uplatní své výhrady.

Zákon o jednorázovém příspěvku důchodcům ve výši 5000 korun, který by penzisté mohli dostat do konce roku, prosadili ve Sněmovně provládní poslanci. Mělo by jej obdržet zhruba 2,89 milionu lidí, mezi něž by bylo rozděleno zhruba 15 miliard korun.

Senát o tom má rozhodovat v pátek. V sociálním výboru ale byli pro jen dva z jeho sedmi přítomných členů, ostatní se zdrželi. Zamítnutí nikdo nenavrhoval.

Témata: důchody Senát ČR důchodci