Senát a rouškovné: Důchodci čekají na verdikt horní komory!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. listopadu 2020 9:20 | Aktualizováno: 11. listopadu 2020 14:05

Vláda seniorům před časem slíbila, že do Vánoc obdrží na přilepšenou jednorázový příspěvek ve výši pěti tisíc korun. Důchodci nyní čekají na verdikt Senátu, který má celou věc projednávat.

Jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun mají dostat starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí, konkrétně se má jednat o 2,89 milionu příjemců. Momentálně se ale čeká na verdikt Senátu.

Horní komora se dnes poprvé sejde v povolebním složení, aby rozhodla o svém budoucím uspořádání. Mezi první body schůze bude patřit složení ústavou předepsaného slibu, následovat bude volba předsedy, kterým by měl i nadále být Miloš Vystrčil (ODS).

Senát projedná navrhované poskytnutí příspěvku bez stanoviska svého sociálního výboru. Ten hlasoval jen o návrhu k podpoře vládní předlohy, který ale nepřijal.

Protože vláda přišla s návrhem před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů. Její zástupci přitom mají v horní komoře převahu, a tak je možné, že předlohu vrátí do Poslanecké sněmovny, která by musela hlasovat znovu.

Témata: důchody důchodci Senát ČR