Senát a rouškovné pro důchodce? Návrh zatím podporu nemá!

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. listopadu 2020 17:57 | Aktualizováno: 10. listopadu 2020 12:22

Takzvané rouškovné pro důchodce neboli jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun si napoprvé podporu senátorů nezískal. Začíná tedy hrozit, že se poslanci budou muset mimořádně sejít, aby senioři peníze dostali ve slíbeném termínu.

Příspěvek 5000 korun mají dostat starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Protože vláda přišla s návrhem před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů. Příspěvek by mělo obdržet zhruba 2,89 milionu lidí.

Senát projedná navrhované poskytnutí příspěvku bez stanoviska svého sociálního výboru. Ten hlasoval jen o návrhu k podpoře vládní předlohy, který ale nepřijal. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už dřív hájila přilepšení k důchodům rychlejším růstem cen i tím, že důchodci letos musejí kvůli koronavirové krizi kupovat roušky nebo dezinfekci.

Maláčová při sněmovním schvalování příspěvku důchodcům zdůrazňovala, že je nutné, aby zákon vyšel ve sbírce nejpozději koncem listopadu. Znamená to, že pokud Senát předlohu odmítne nebo ji vrátí s pozměňovacím návrhem, Sněmovna by se zřejmě musela sejít na mimořádné schůzi.

Témata: Senát ČR důchody důchodci Jana Maláčová (ČSSD)