Nouzový stav se nejspíš prodlouží! Jak to bylo na jaře?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. října 2020 12:02

Poslanci dnes jednají o žádosti vlády na prodloužení nouzového stavu, který by měl trvat až do začátku prosince. Očekává se, že Sněmovna s ní vysloví souhlas. Jak dlouho trval tento stav na jaře?

Sněmovna dnes projednává žádost vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu kvůli koronavirové krizi o měsíc do 3. prosince. Kabinet ho chce prodloužit kvůli tomu, že epidemiologická situace v Česku je podle vlády nadále kritická.

Na konec stavu nouze jsou totiž mimo jiné navázány některé restrikce, jejichž platnost chce vláda udržet. Očekává se, že Sněmovna prodloužení nouzového stavu umožní. Není ale jisté, zda to bude na celý měsíc.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května, po souhlasu dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát.

Tenkrát stát na čas zakázal konání veřejných i soukromých akcí či vstup veřejnosti do sportovních i kulturních zařízení, restaurací a vybraných obchodů. Došlo také k uzavření státních hranic či vyhlášení zákazu vycházení bez ochrany obličeje.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Poslanecká sněmovna