Prymula se na Twitteru našel: Vysvětluje roušky, zákazy či absenci opatření při chřipce!

Roman Prymula

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. října 2020 13:33

Roman Prymula si jako jeden z cílů v čele českého zdravotnictví vytyčil zlepšení komunikace s občany. Proto se prostřednictvím Twitteru snaží lidem všechno možné vysvětlovat. Jak se mu to daří?

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) minulý týden vyzval občany, aby sledovali jeho twitterový profil kvůli nejnovějším informacím. V rámci videí tam navíc lidem vysvětluje některé problematické záležitosti. Promluvil kupříkladu o účinnosti roušek.

Zakrytí úst a nos dle něj rozhodně funguje. „Roušky mají význam, pokud je nosíme všichni. Je jasné, že naše textilní roušky nemají účinnost proti tomu, kdybychom byli v prostředí, které je plné koronaviru. Pokud ale limitujeme vydechování, případně vykašlávání částic, tak nás z 50-80 % chrání,“ konstatoval.

Podle @WHO nemá lockdown vliv na šíření covid-19. Můj názor zde. pic.twitter.com/Ooouuws9O9

— Roman Prymula (@profesorPrymula) October 17, 2020

Ministr se rovněž vyjádřil k zákazu zpěvu a uzavření restaurací. „Zpívání je jasné. Je to jedna z nejzávažnějších aktivit, kdy se uvolňuje obrovské množství viru. Alkohol je spíše doprovodná záležitost, kdy ztrácíme běžné návyky a pak logicky nehledíme na to, jestli se dotýkáme nějakého předmětu, nebo jestli jsme ve větší blízkosti rizikové osoby,“ uvedl a přidal i srovnání pandemie s běžnou chřipkovou epidemií.

„Když vezmeme počet zemřelých na chřipku, tak se dostaneme někam na 1900 za rok, ať děláme nějaká opatření, nebo ne. Pokud bychom tuto epidemii nechali proběhnout bez opatření, tak se dostaneme na hodnoty, které se budou blížit 30 000 zemřelých. To je ten hlavní problém, proto ta opatření děláme,“ dodal Prymula.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)