Školky a koronavirus: Je tam vyšší riziko, potvrdila hygienička!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

16. října 2020 12:09

Koronavirus se v Česku dál šíří závratnou rychlostí, a to i mezi těmi nejmenšími. Alespoň mateřské školky ale zůstávají i nadále otevřené. Podle hlavní hygieničky je však i tam riziko nákazy vyšší.

Od středa probíhá na většině škol podobně jako na jaře distanční výuka, jde o jedno z opatření, která mají zpomalit šíření koronaviru v Česku. Výjimkou jsou pouze mateřské školy, které zůstávají v běžném provozu.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) tento krok vysvětloval tím, že žáci a studenti jsou ze všech profesí a rizikových skupin na prvním místě. „Expozice je u nich skutečně vysoká,“ vysvětlil pro ČT24.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová dnes uvedla, že nejvyšší riziko nákazy je v zařízeních pro seniory spolu se zdravotnickými zařízeními a léčebnými lázněmi. Vyšší riziko je podle ní také ve školách a školkách.

Mateřské školy přesto zůstávají otevřené, počítá se také s návratem školáků do lavic. Prymula trvá na tom, aby se žáci prvního stupně základních škol vrátili do učeben 2. listopadu, a to bez ohledu na vývoj reprodukčního čísla.

Témata: školky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Jarmila Rážová (hlavní hygienička) děti