Prymula o koronaviru v Česku: Ministr řekl, jak dlouho bude přibývat nakažených!

Roman Prymula (epidemiolog)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

16. října 2020 10:10

Vývoj koronavirové epidemie v Česku je i nadále znepokojující, ve čtvrtek padl nový rekord v počtu nakažených za den. Ministr Roman Prymula dnes vyslovil předpověď, jak dlouho ještě budeme evidovat podobné denní nárůsty.

Koronavirová epidemie v Česku dál nabírá na obrátkách, za čtvrtek přibylo rekordních 9721 nakažených. Rostou i počty hospitalizovaných a pacientů ve vážném stavu. K vývoji epidemie se dnes konala tisková konference.

Nakažení covidem-19 budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) přibývat ještě deset dní až dva týdny. Kapacity pro ně v nemocnicích se už podle jeho informací podařilo zdvojnásobit.

Polní nemocnice se podle ministra připravují z bezpečnostních důvodů, aby kapacity lůžek nedošly. "Neznamená to, že je využijeme," dodal. O víkendu by se první vojenská polní nemocnice s 500 lůžky měla začít stavět v halách výstaviště v pražských Letňanech, řekl ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO).

"Pozorujeme už i nárůst nakažených ve zranitelných skupinách, roste počet pozitivně diagnostikovaných seniorů," doplnil ředitel Ústavu zdravotnických informací Ladislav Dušek. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, podle něj mírně kleslo na 1,4.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)