Školky a koronavirus: Otevřené zůstaly jen mateřinky, Prymula vysvětlil proč!

Roman Prymula

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. října 2020 9:25 | Aktualizováno: 15. října 2020 17:00

Vyhrocená debata se strhla kolem uzavření škol, ke kterému s výjimkou těch mateřských škol došlo ve středu. Ministr zdravotnictví Roman Prymula vysvětlil, proč bylo potřeba k tomuto kroku sáhnout.

Od včerejšího dne probíhá ve většině škol podobně jako na jaře distanční výuka, jde o jedno z opatření, která mají zpomalit šíření koronaviru v Česku. Výjimkou jsou pouze mateřské školy, které zůstávají v běžném provozu.

Vláda přitom dlouho tvrdila, že první stupeň základních škol zůstane otevřený, nakonec ale rozhodla jinak. Nyní deklaruje, že právě žáci první až páté třídy budou první, kdo se do lavic vrátí, a to 2. listopadu.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se snaží rodičům, kteří narychlo museli na uzavření školských zařízení reagovat, vysvětlit, že byl tento krok nevyhnutelný. Data podle něj mluví jasně.

„Na prvním místě ze všech různých jak profesí, tak rizikových skupin jsou žáci, studenti. Vidíme, že ta expozice je u nich skutečně vysoká,“ řekl epidemiolog v rozhovoru pro televizní stanici ČT24.

Témata: školky Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství