Uzavření škol: Do kdy potrvá a jak se na něj připravit?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. října 2020 10:31

Od středy do 1. listopadu budou kvůli epidemii koronaviru uzavřeny všechny školy včetně prvního stupně základních. Studenti tak opět přejdou na distanční výuku. V pondělí 2. listopadu bude následně první stupeň základních škol otevřen, o osudu ostatních žáků zatím jasno není.

Na středních školách bude zakázána veškerá výuka včetně prezenční praktické, ta se dosud mohla konat. Na vysokých školách se budou moci konat pouze zkoušky s účastí do deseti osob.

Výjimku ze zákazu budou mít studenti účastnící se klinické a praktické výuky a praxe v oborech všeobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a dalších zdravotnických studijních programech a ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi v mateřských, na základních a středních školách.

Od středy nebudou také smět být na kolejích ubytovaní studenti, kteří mají jiné bydliště v České republice. Na základních uměleckých školách bude od středy znovu zrušena i individuální výuka.

Na prvním stupni dosud byla prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu. Od středy se veškerá výuka na základních školách ruší.

Rodičům nejmenších školáků psychologové radí, aby si pro učení vytvořili pravidelný režim. Aby dítě vědělo, kdy se má učit a kdy si může hrát, a aby se škola netáhla až do večera. 

Rodiče se musí obrnit trpělivostí. Děti se nenaučí hned vše a je potřeba počítat s tím, že některé věci potrvají déle. Musí ale dbát na zachování režimu.

Témata: Školství dětské Děti Školství