Zavřené školy: Prymula nastínil možnost, Plagovi to nedává smysl!

Děti ve škole, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. října 2020 14:45

Roman Prymula stojí v čele boje s epidemií koronaviru a zvažuje veškerá možná další opatření. Mimo jiné nastínil možnost, že by se mohly uzavřít další školy. Ministrovi školství Robertu Plagovi to ale nedává smysl.

Od pondělí jsou v Česku uzavřeny střední školy v regionech označených na mapě rizika nákazy červenou nebo oranžovou barvou, a to prozatím na dva týdny. Dnes ale ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) avizoval, že se už v pátek sáhne k přísnějším opatřením.

Již v neděli nový šéf klíčového resortu řekl, že chystá zhruba šest desítek opatření pro jednotlivé scénáře vývoje infekce. Mezi zvažovanými opatřeními je i uzavření druhého stupně základních škol. Takový nápad se ale nelíbí ministrovi školství.

Uzavírání škol jako opatření proti šíření koronaviru podle Roberta Plagy (za ANO) nedává smysl, pokud ho nebudou doprovázet i jiná omezení zabraňující sdružování dětí mimo školy. Všechny evropské státy se podle něj snaží nastavit především taková pravidla, aby bylo možné zachovat prezenční vzdělávání co nejdelší dobu.

Prymula dnes dopoledne ve vysílání ČT 24 řekl, že lidé mohou očekávat tvrdá opatření na 14 dnů, pak budou dva týdny rozvolňována. Opatření se podle něj dotknou volnočasových aktivit, nikoli ekonomiky. Podrobněji omezení nespecifikoval.

Témata: Robert Plaga Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství