Dnešní nárůst nakažených vyvolal reakci! Zavřené školy i další opatření?

Roman Prymula

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. října 2020 10:42 | Aktualizováno: 7. října 2020 22:00

Epidemie koronaviru v Česku dál nabírá na obrátkách, úřady dnes oznámily další rekordní čísla. Ministr zdravotnictví Roman Prymula proto již avizuje další opatření, mluví se např. o povolání mediků či uzavření dalších škol.

Dnešní nárůst nakažených, kdy poprvé za celou dobu trvání epidemie překonal 4000, si pochopitelně zaslouží pozornost. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ho označil za nepříliš příznivý a naznačil další postup jeho resortu.

„Jsme v situaci poměrně intenzivního růstu. Proto je zřejmé, že musíme v pátek přijmout opatření, která budou už zásadnějšího rázu. Musí vést k tomu, abychom křivku oploštili, protože při takovýchto nárůstech bychom v horizontu tří týdnů ohrožovali kapacitu našeho (zdravotního) systému,“ nechal se slyšet.

Konkrétnější, co se týče připravovaných opatření, ministr nebyl. V tomto týdnu ale prosáklo, že se zvažuje třeba uzavření druhého stupně základních škol, ačkoliv šéf resortu školství Robert Plaga (za ANO) by to nepovažoval za šťastné.

Na popud Prymuly se má také vláda zabývat jeho návrhem na opětovné povolání mediků do nemocnic v rámci nouzového stavu, ač o tom v dokumentu, kterým ho kabinet vyhlásil, není zmínka.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula ministerstvo zdravotnictví Školství