Petice lékařů budí vášně! Šmucler a ‚chřipečka‘? Je to prý jinak

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. října 2020 12:07

Lékařskou obec v posledních dnech rozdělily odlišné názory na opatření proti šíření koronaviru na dva tábory. Vášně budí petice lékařů, kteří by je rozvolnili. Podepsal ji třeba stomatolog Roman Šmucler.

V Česku začal v pondělí platit nouzový stav a ruku v ruce s ním nová opatření proti šíření koronaviru. Objevila se však petice za zrušení některých restrikcí, kterou podepsal např. stomatolog Roman Šmucler. Ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO) tato iniciativa nepotěšila, zareagoval proto v dopise.

„Někteří z nás z různých důvodů toto onemocnění podceňují, všechna fakta však ukazují, že to běžná ‚chřipečka‘ skutečně není. Ať máte motivaci jakoukoliv, prosím zdržte se těchto vyjádření aspoň nyní, kdy si laik s kalkulačkou snadno spočítá, kam se v horizontu jednoho měsíce můžeme dostat,“ napsal v něm.

Autoři petice požadují mj. upuštění od povinných roušek s výjimkou míst, kde to podle nich epidemiologická situace vyžaduje, a rovněž od povinného testování bezpříznakových osob. Prymula je toho názoru, že nepochopili aktuální vývoj epidemie.

Šmucler ale odmítá, že by covid-19 s kolegy zlehčovali srovnáním s banálním respiračním onemocněním. „Neslyšel jsem jediného lékaře použít termín ‚chřipečka‘, ten je z politiky. My, kdo léčíme pacienty, máme s chřipkou blbé zkušenosti,“ oponoval na twitteru.

Témata: Roman Šmucler Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula lékaři