Prymula hovořil o ředitelském volnu. Poslechly ho ale školy?

Děti ve škole, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. září 2020 9:59

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že by ředitelé měli zvážit vyhlášení ředitelského volna na pátek 25. září, aby vznikl čtyřdenní víkend a vznikl čas na útlum epidemie. Ti se ale proti návrhu bouří a z velké části ho nechystají.

O zavření škol kvůli epidemii by podle zástupců školských asociací bylo lepší rozhodovat spíš centrálně než pomocí ředitelského volna, jak to dnes doporučil nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka je zavírání škol kvůli epidemii úkolem hygieniků. Podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Michala Černého by mělo vyhlášení volna zvážit ministerstvo školství.

Mnozí ředitelé základních škol v Praze tak neplánují na pátek 25. září vyhlásit ředitelské volno. Pouze výjimečně vyslyšeli ředitelé škol doporučení ministra v Olomouckém kraji a městské základní a mateřské školy ve stotisícovém Hradci Králové ředitelské volno nevyhlásí. Rovněž jen menší část škol v Karlovarském kraji vyslyší výzvu ministra zdravotnictví.

Základní školy ve Zlíně zřizované městem v pátek ředitelské volno rovněž nevyhlásí a z okresních měst Vysočiny jej zavede jen Jihlava. Většina základních a středních škol v Ústeckém kraji zůstane v pátek otevřená. Naopak základní školy v Novém Jičíně, jejichž zřizovatelem je město, budou v pátek uzavřené. 

Témata: Školství Roman Prymula Školství