Zavření škol? Je to důležité, řekl Babiš a nastínil vládní plány!

Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. září 2020 10:05 | Aktualizováno: 24. září 2020 22:25

Rodiče žádají po úřadech informace, jak bude dál probíhat školní rok. Epidemie koronaviru totiž opět nabírá na obrátkách. Premiér Andrej Babiš nejspíš i proto prozradil, jaké jsou plány jeho kabinetu.

Vzhledem k současným denním nárůstům v počtu nakažených se diskutuje o možnosti uzavření škol. Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula po nástupu do úřadu zatím pouze doporučil ředitelům škol, aby dali dětem zítra ředitelské volno, čímž by s pondělím svátkem vznikl čtyřdenní prodloužený víkend.

Plány kabinetu v oblasti školství nově nastínil také premiér Andrej Babiš, podle kterého je důležité udržet školy v chodu. „Nechceme určitě zavírat a první stupeň, musíme udržet vzdělávání našich dětí,“ řekl webu blesk.cz.

Důvod je prostý, souvisí s fungováním českého zdravotnického systému. „Je pro nás moc důležité, aby matky pracující například v sociálních službách nebo jako zdravotní sestry, nemusely s malými dětmi zůstávat doma,“ vysvětlil předseda vlády.

Probíhá prý i debata o vysokých školách. Řeší se, zdali by nemohly fungovat alespoň v omezeném počtu studentů. „Argument Ministerstva zdravotnictví je, že je to velká koncentrace studentů do měst, v Praze až 100 tisíc, v Brně a dalších městech jsou to desítky tisíc,“ dodal Babiš.

Témata: Andrej Babiš Školství Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství