Česko je kvůli covidu na šikmé ploše, říká epidemiolog! Co je třeba udělat?

Covid-19, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. září 2020 10:01 | Aktualizováno: 17. září 2020 16:33

Donedávna patřil k expertům, kteří o opatřeních proti šíření koronaviru rozhodoval. Epidemiolog Rastislav Maďar s dalšími opatřeními souhlasí, podle jeho názoru se však Česko ocitlo na šikmé ploše úplně zbytečně.

Česko hlásí nový rekord v počtu nově nakažených lidí, za středu jich přibylo 2139. Ještě bez znalosti čísel za včerejší den oznámilo ministerstvo zdravotnictví nová opatření, která budou platit od pátku. Nově budou zakázány vnitřní hromadné akce na stání nad deset lidí.

S přitvrzením souhlasí také epidemiolog Rastislav Maďar, podle jehož názoru momentálně sklouzáváme po šikmé ploše. „Česká republika se na ni při včasném zásahu vůbec nemusela dostat,“ řekl expert webu irozhlas.cz.

„Určitá represivní protiepidemická opatření se zavést musí,“ dodal někdejší šéf pracovní skupiny resortu zdravotnictví s tím, že předpokládá, že je ministerstvo bude prezentovat právě dnes.

Maďar si vyjádřil i k novým, volnějším pravidlům karantény. Podle názoru epidemiologa se tak stát snaží „ochránit už dost zahlcený systém a zmírnit dopady četných karantén na životy lidí a chod společnosti“. O nově zjištěná vědecká data se podle něj takové rozhodnutí neopírá.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Rastislav Maďar ministerstvo zdravotnictví