Kdy se zavřou školy? Covid se šíří mezi učiteli i žáky!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

9. září 2020 13:35

Stát dnes oznámil zpřísnění opatření, které se týká povinnosti nošení roušek. Někteří rodiče už se ptají, zdali se výhledově nebudou zavírat školy. Covid-19 se totiž šíří i mezi učiteli a žáky.

Ke včerejšímu dni byla v Česku zavřená necelá dvacítka mateřských, základních či středních škol, kde se nemoc objevila v pedagogickém sboru a učitelé museli do karantény. Na dalších asi 70 školách ovlivnil covid-19 výuku, protože jsou v karanténě buď celé třídy, anebo přinejmenším skupiny žáků.

I proto se začíná teprve týden po návratu studentů do lavic spekulovat, zdali se nebude opakovat situace z jara, kdy byla 11. března na dobu neurčitou zrušena výuka na základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách.

Evoluční biolog Jaroslav Flegr ve své předpovědi, o které vás stars24.cz informoval, vyjádřil názor, že vysoké školy se vůbec neotevřou, zatímco střední školy a druhé stupně těch základních nejpozději v listopadu zavřou.

Představitelé státu ale doufají, že k ničemu takovému nedojde. V pondělí vláda a její rada pro zdravotní rizika řešily, jak ochránit učitele, aby v případě výskytu onemocnění covid-19 nemuseli do karantény, a výuka ve školách tak nebyla narušena.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství ministerstvo školství Školství