Důchody a obavy o budoucnost: Je to třeba zarazit, říká ekonomka!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. září 2020 10:06

Důchodci by v závěru roku měli dostat 5000 korun navíc, což je ale především ekonomy vnímáno velice rozporuplně. Podle expertů může jít o začátek konce zdravého hospodaření Česka.

Vláda v tomto týdnu schválila jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun, který by senioři měli dostat v prosinci k důchodům. Státní rozpočet to bude letos stát přes 14 miliard korun, i proto vláda čelí kritice.

Babiš zdůvodňoval příspěvek původně stresem seniorů v době nařízených omezení proti koronaviru, vedení ČSSD zdražováním. Ekonomové nejčastěji poukazují na to, že rozdíl není tak velký a důchody v krizi neklesly a dál se vyplácejí v termínu, takže penzisté o příjem nepřišli.

Příspěvek se nelíbí ani předsedkyni Národní rozpočtové rady. „Senioři neměli ohrožené příjmy. Věděli, že důchody dostanou v den, kdy mají – což nevěděla velká část zaměstnanců. Polovina z nich se cítila být ohrožena a 60 procent podnikajících,“ řekla Eva Zamrazilová v pořadu Interview Plus.

„Dochází k jevu, který je třeba zarazit. Sto let jsme tu měli fiskální disciplínu – počínaje Aloisem Rašínem a Karlem Englišem, kteří položili základy zdravému hospodaření. Byli jsme nejméně zadluženou z postkomunistických zemí a obávám se, že došlo k prolomení fiskálně střízlivého pohledu,“ dodala.

Témata: důchody Eva Zamrazilová státní rozpočet důchodci