Školy v karanténě, co ošetřovné? Babiš poslal rodičům jasný vzkaz!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. září 2020 12:06

V některých školách letošní školní rok ani pořádně nezačal a už se kvůli koronaviru řeší první problémy. Mají rodiče nárok na ošetřovné v případě, že učitelé skončí v karanténě? Premiér Andrej Babiš má jasno.

Hned první týden školního roku bylo v Česku uzavřeno několik škol kvůli učitelům, kteří skončili v karanténě. Školské odbory už se ozývají s tím, že by vláda měla upřesnit pravidla pro uzavírání škol. Nyní je mohou hygienici při karanténě pedagogů nechat otevřené. Odboráři to vnímají jako problém.

Do svízelné situace se v takovém případě dostávají také rodiče. Školou povinné děti totiž zůstávají doma, ale bez razítka od lékaře, a tak matky a otcové nemohou žádat o jakoukoliv nemocenskou dávku. Potvrzení ze školy už nestačí.

„Žádné školy nezavíráme, život včetně ošetřovného se vrací do normálu a není důvod ho měnit,“ řekl webu Deníku premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého je nesmysl, že by někdo nařídil karanténu všem učitelům a žáci se tak nemohli účastnit výuky.

„Rozhodně to nebude dělat stát ani hygienické stanice. Je nutné k tomu připravit jednotnou metodiku, jak to správně požaduje pan Plaga. Hygieniky jsem k tomu vyzval,“ dodal předseda vlády.

Témata: Andrej Babiš děti Školství ošetřovné Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství