Starosta Novotný opět úřaduje! To bylo naposledy, spílá Číňanům a žádá omluvu!

Pavel Novotný 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. srpna 2020 15:40

Kontroverzní starosta Pavel Novotný opět mluví do zahraniční politiky. Tentokrát žádá omluvu po zástupcích Číny, kteří ostře kritizují návštěvu předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu.

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný se opět angažuje v oblasti zahraniční politiky. Na svém twitterovém profilu dnes zveřejnil dopis, který prostřednictvím čínského velvyslanectví adresuje ministrovi zahraničních věcí ČLR. 

!! pic.twitter.com/Yso0efbIDC

— Pavel Novotný (@PavelNovotnak) August 31, 2020

Člen ODS tak reaguje na ostrý výpad šéfa čínské diplomacie Wanga I vůči předsedovi Senátu ČR Miloši Vystrčilovi, který je v těchto dnech na návštěvě Tchaj-wanu. "Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus," řekl Wang.

Podle Novotného je vyjádření čínského ministra "daleko za hranou diplomaticky přijatelného". "To bylo naposledy, co jste si takto otevřeli hubu na Českou republiku," píše. Po Čínské lidové republice také požaduje do 24 hodin oficiální omluvu na stole ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). On sám již na celou záležitost reagoval rovněž na twitteru. 

"Nechtěl jsem čekat až se vrátím ze Slovinska, proto si čínského velvyslance předvolal náměstek Tlapa. Vyjádření pana ministra Wanga jsou za hranou, taková silná slova do vztahů dvou suverénních zemí nepatří. Požadoval jsem jejich vysvětlení a vyzval čínskou stranu k věcné, praktické spolupráci bez emocí, které do diplomacie nepatří," uvedl Petříček.

"Pane ministře, klid, berte to jako vyřízenou věc, do večera máte na podatelně omluvu," napsal českému ministrovi zahraničí na sociální síti Novotný.

Témata: Pavel Novotný Čína Miloš Vystrčil (ODS) Tchaj-Wan Tomáš Petříček