Kim Čong-un zemřel nebo je v kómatu? V KLDR se dějí velké změny!

Kim Čong-un

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. srpna 2020 9:55

Mladší sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una získala větší pravomoci, na starosti bude mít mimo jiné vztahy KLDR se Spojenými státy a s Jižní Koreou. Spekuluje se o tom, že důvodem je kóma nebo úmrtí diktátora, což severokorejská tisková agentura KCNA popírá.

"Kim Čong-un si nadále udržuje absolutní moc, některé úkoly ale předal své sestře a několika dalším poradcům," uvedla jihokorejská zpravodajská agentura NIS. Severokorejský vůdce své rozhodnutí oznámil údajně ve čtvrtek v severokorejském parlamentu a poslanci o něm poté informovali novináře.

Důvodem tohoto kroku je podle NIS snaha snížit stres, kterému Kim Čong-un jako vládce čelí, a také zabránit tomu, že by na Kima byla svalována vina v případě politických nezdarů. Ačkoli Kim Jo-čong je nyní dvojkou v politické hierarchii KLDR, za svého eventuálního nástupce ji Kim neoznačil.

Televize BBC uvedla, že informace není stoprocentně spolehlivá, a připomněla, že se jihokorejská rozvědka v minulosti v některých věcech týkajících se KLDR mýlila. Skepticky se ke zprávě NIS vyjádřil například server NK News, který monitoruje dění v Severní Koreji. Poznamenal přitom, že Kimova sestra chyběla tento měsíc na dvou důležitých schůzích severokorejského vedení a někteří pozorovatelé dokonce spekulovali o jejím přeložení na nižší pozici.

Objevují se ale i informace, které tvrdí něco jiného. Čang Song-min, diplomat a bývalý asistent jihokorejského prezidenta Kim Te-džunga, tvrdí, že severokorejský diktátor skončil v kómatu. A kolují opět i zvěsti o jeho smrti, podobně jako tomu bylo na jaře.

Severokorejská tisková agentura KCNA se ale pokouší vyvrátit fámu, že je Kim v kómatu. Zveřejnila proto záběry ze zasedání politbyra Korejské strany práce.

Témata: Severní Korea (KLDR) Kim Čong-un