Jiří Kajínek otevřeně: Detenční ústav je možná ještě horší než vězení!

Jiří Kajínek při rozhovoru pro stars24.cz 11

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. srpna 2020 12:09

Muž obviněný v případu sobotního tragického požáru paneláku v Bohumíně, při němž zemřelo 11 lidí, je ve vazbě a hrozí mu doživotí nebo pobyt v léčebně. Tu ale nejznámější český vězeň Jiří Kajínek považuje za možná ještě horší.

"Detenční ústav a je to možná ještě horší než vězení. Lidé jsou odsouzení do detence. V Brně je to normálně ve vězení, akorát mají zvlášť vyčleněný prostor. A tam je to tragédie," přiznal pro server Extra.cz Kajínek.

"Jsou zavření a jen jednou za rok na ně vypracují znalecký posudek, jestli se jejich stav zlepšil nebo ne. I v detenčním zařízení mohou zůstat na doživotí. Taky se odtamtud mohou po nějaké době dostat," vysvětlil.

Tady ale podle něj není důvod, aby muž skončil v detenci. Měl sice problém s rodinnými vztahy a přišel se pomstít, podle Kajínka to ale není o tom, že se zbláznil.

"Pokud někdo má problémy, někoho miluje nebo nenávidí, a jde a podpálí své blízké, tak je to přece strašné. To není žádný blázen, to je člověk, který se chce pomstít za skutečnou nebo domnělou křivdu. Co s takovým člověkem? Pokud na něj psychiatři nevystaví posudek, že byl nepříčetný, čemuž nevěřím, vždyť si s sebou benzín přinesl, byl to úmyslný, naplánovaný trestný čin, tak tenhle člověk dostane doživotí," domnívá se.

Problém vidí v tom, že každý doživotně odsouzený má možnost po dvaceti letech požádat o podmínečné propuštění, což se ale ještě nestalo. Podotkl také, že nikdo z doživotně odsouzených vrahů výčitky svědomí neměl.

Témata: Jiří Kajínek požár paneláku v Bohumíně (8.8.2020)