Důchody: O kolik se zvýší? Existuje několik návrhů, zaznělo ale varování!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

8. srpna 2020 10:10

Důchody by se navzdory koronavirové krizi měly zvyšovat i v příštím roce. Z řad vládní koalice již přišlo hned několik návrhů, které se od sebe liší. Zároveň ale přišlo varování od odborníků.

Poté, co se premiér Andrej Babiš (ANO) nechal slyšet, že by chtěl seniorům průměrně přidat 900, možná až 1000 korun měsíčně, se k tématu vyjádřil i koaliční partner. Jan Hamáček ale deníku Právo v tomto týdnu řekl, že by seniorům přidal 5000 jednorázově.

„Umím si představit jednorázovou výplatu 5000 korun, to přibližně odpovídá 400 korunám měsíčně. Rozpočet by to stálo asi 14,5 miliardy. Musíme to projednat s koaličním partnerem, diskuse je možná i o vyšší částce, inflace na seniory dopadá víc než na jiné skupiny, nesmíme dopustit, aby se jejich životní úroveň zhoršovala,“ prohlásil.

Podle Národní rozpočtové rady nadstandardní zvýšení důchodů a zrušení superhrubé mzdy, o kterém uvažuje při přípravě rozpočtu na příští rok vláda, ohrožují bez úpravy ostatních parametrů střednědobou i dlouhodobou udržitelnost veřejných financí.

Zároveň rada doporučuje, aby byla rozpočtově významná opatření prezentována a přijímána až v situaci, kdy bude připravena střednědobá strategie konsolidace veřejných rozpočtů. Tu by vláda měla předložit Poslanecké sněmovně do 30. září.

Témata: důchody důchodci Jan Hamáček Andrej Babiš