Odměny zdravotníkům: Kdy dostanou konečně zaplaceno?

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. srpna 2020 10:40

České zdravotnictví se s nástupem epidemie koronaviru vypořádala dobře, a tak měli být lékaři a další náležitě odměněni za své nasazení. Jak to s odměnami momentálně vypadá? Zdravotníci už vědí, kdy mají peníze očekávat.

Stát slíbil zdravotníkům z první linie odměny za jejich nasazení již dávno. Vláda minulý týden vyplacení peněz schválila, jenže během léta jim na účtech ještě rozhodně nepřistanou. Kdy státní zaměstnanci peníze obdrží?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pro ČT televizi potvrdil, že se tak stane až během října. „Peníze by měly přijít zdravotníkům v říjnu, na začátku října tak, aby je dostali ve výplatě,“ uvedl šéf resortu.

Z řad opozice už ale znějí první kritické reakce, podle kterých budou odměny vyplaceny až příliš pozdě. Takovou interpretaci připouští i ministr. „Můžeme se bavit, že je to trochu pozdě, ale nejsou to úplně malé peníze,“ dodal Vojtěch podle webu stanice ČT24. 

Zdravotníci z první linie dostanou 25 tisíc korun za každý měsíc během období od 1. března do 31. května. Původně mělo jít o částku ještě o pět tisíc korun vyšší. 10 tisíc korun za měsíc pak dostane nezdravotnický nemocniční personál.

Témata: Zdravotnictví lékaři Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO) ministerstvo zdravotnictví