Nehoda vlaku či pouhé zpoždění? Cestující mají nárok na odškodnění!

V Lázních Kynžvart vykolejil ve stanici vlak, dva lehce zranění 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. července 2020 12:40

Cestující nemají nárok na odškodnění pouze při nehodách vlaků, se kterými se v posledních týdnech roztrhl pytel. Žádat vrácení peněz mohou i v případě zpoždění spoje. Jaká jsou pravidla?

Ožehavým tématem posledních týdnů jsou vážné nehody na české železnici, při kterých zemřelo několik lidí a další desítky se zranily. Nárok na odškodnění od dopravců však mají i lidé, jejichž spoje se „jen“ zpozdí. Informuje o tom web denik.cz.

Mezi povinnosti dopravců totiž patří včasné informování o předpokládaném čase příjezdu a odjezdu vlaku. Pokud se očekává, že spoj dorazí do cíle s více než hodinovým zpožděním, mají cestující možnost žádat zrušení cesty a vrácení jízdného.

Na délce zpoždění přitom následně závisí i výše odškodného. Pokud činí 60 až 119 minut, mohou pasažéři žádat až 25 procent ceny jízdenky. Při 120 minutách a více pak dokonce 50 procent.

Zároveň ale ani v jednom případě neztrácíte nárok na přepravu. Dopravce však dle serveru nemusí odškodnění vyplatit, pokud jeho výše nedosahuje alespoň čtyř eur, což je v přepočtu asi 100 korun.

Témata: Vlaky Nehody vlaků