Tajemství odhaleno: Jak se podařilo utajit pohřeb Jakeše?

V Praze si připomnělo konec války zhruba 300 stoupenců komunistů včetně Milouše Jakeše (9. května 2015) 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. července 2020 16:49

Českem se včera večer prohnala nečekaná informace. Ve věku 97 let zemřel komunistický politik Miloš Jakeš, který už byl dokonce pohřben. Ačkoliv se informaci nedařilo zpočátku potvrdit, nyní se ukázalo, co vše se rodině povedlo utajit.

Jakeš se do povědomí zapsal zmateným projevem z Červeného Hrádku na Plzeňsku z července 1989, jehož nahrávka bavila lidi v tehdejším Československu. Po odchodu z politiky čelil obvinění z vlastizrady kvůli tomu, že se 22. srpna 1968 zúčastnil na sovětském velvyslanectví v Praze jednání o vytvoření tzv. dělnicko-rolnické vlády, která měla nahradit tehdejší zákonnou vládu, a souhlasil, že se stane jejím členem.

Komunistický politik, který byl jedním z kolaborantských politiků událostí kolem okupace, nebyl zdravotně v pořádku už delší dobu. Spekulovalo se, že téměř nevychází na veřejnost, a podle televize Nova musel využívat služeb léčebny dlouhodobě nemocných (LDN). Ve střešovické LDN také údajně zemřel.

"Poslední rozloučení s Milošem Jakešem zajišťovala soukromá služba z Jesenice u Prahy," řekl Nově zdroj z pražského pohřebního ústavu. Smuteční obřad proběhl v motolském krematoriu v úterý v poledne a loučilo se s ním naprosté minimum lidí.

Podle televize jich mělo být pouze pět. A aby se o pohřbu nikdo nedozvěděl, příbuzní změnili komunistovi jméno. Místo navíc údajně střežila i najatá ostraha.

Témata: Milouš Jakeš