Jak správně vykonat potřebu? Koronavirem se můžete nakazit i na záchodě!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. července 2020 20:45

Asi drtivá většina z nás považuje vykonávání osobní potřeby za běžnou rutinní činnost. Prostě si dojdeme na toaletu, ulevíme si a zase odejdeme. Bohužel si častokrát neuvědomujeme jednu chybu a sice, že bychom měli zároveň také sklopit víko.

Důvod je čistě hygienický, neboť se například ve stolici nachází nejvíc potenciálně škodlivých mikroorganismů. Na tuto skutečnost bychom právě neměli zapomínat zejména v období, jaké momentálně zažíváme. Ženy, kteří si stěžují na muže, že po sobě nechávají zvednutá obě prkénka, tak mají nové eso v rukávu.

Proces spláchnutí záchodu spočívá v tom, že se prudký vodní proud smísí s odpadem, což způsobí rozptýlení bakterií až do vzdálenosti necelých pěti metrů. Nejnebezpečnější z tohoto hlediska je, když máme záchod v koupelně. V takovém případě pak skutečně hrozí, že se mikroorganismy dostanou například na zubní kartáček, holící strojek nebo hřeben.

Že se nový typ koronaviru nemusí vždy nutně šířit pouze kapénkově, je už všeobecně známo. Vědci ho objevili například i v lidském spermatu. Špatně spláchnutá toaleta je nejrizikovější u starších záchodů, kde dochází k většímu tlaku vody. O správném vykonávání malé i velké potřeby informoval deník Daily Mail.

„Je dobré dávat sedátko dolů, zvlášť pokud koupelnu používá více lidí,“ radí mikrobiolog z univerzity v New Yorku Philip Tierno.

"Ujistěte se, že jsou vaše kelímky a zubní kartáčky schované,“ říká mikrobiolog, podle které je bezpečnější zavřít je do koupelnové skříňky. "Jen tak jsou před záchodovými bakteriemi skutečně chráněné," apeloval mikrobiolog, aby lidé některé hygienické potřeby nenechávali na umyvadle, i když splachují záchod se sklopeným víkem.

V případě, že toaleta nemá poklop, což se nejčastěji stává na veřejných záchodcích, pak by lidé měli ihned po spláchnutí vzít do zaječích. I tak je ale nezbytné dodržovat jednu zásadu, kterou jsme si v době koronavirové ještě osvěžili, a sice pravidelně si mýt ruce, zejména po použití toalety.

Témata: Záchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) toaletní papír