Zemřel Jiří Hanák (†82): Stopu evidentně zanechal i v zahraničí!

Jiří Hanák (foto: Jindřich Nosek)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. června 2020 12:49

O úmrtí novináře a signatáře Charty 77 Jiřího Hanáka se nepíše pouze v Česku, stopu zanechal evidentně i v zahraničí. Vzdělance, který odešel před několika dny, si připomínají třeba na Slovensku.

Jak vás stars24.cz informoval, minulý týden zemřel ve věku 82 let chartista a novinář Jiří Hanák. Tato smutná zpráva nerezonovala pouze v českých médiích, vždyť řadou z nich prošel, ale také v novinách a na serverech v zahraničí.

Úmrtí respektovaného žurnalisty si všimli především u našich sousedů na Slovensku. Informaci zaznamenal např. deník SME, Denník N či zpravodajský server pluska.sk.

Hanák pracoval od roku 1967 jako redaktor časopisu Reportér, za normalizace se ale musel živit jako dělník. Až od ledna 1988 působil v samizdatových Lidových novinách, kde zůstal i poté, co se z nich stal v už svobodných poměrech legální deník.

Později stál u zrodu časopisu Týden, byl i redaktorem Svobodného slova. Mnoho let působil jako komentátor deníku Právo. V roce 2016 se po letech vrátil do Lidových novin, kde mu patřilo sobotní Poslední slovo.

Témata: Jiří Hanák