Kde je Kim Čong-un? Otěže přebírá sestra, takhle hrozí sousedům!

Severokorejský diktátor Kim Čong-un 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

8. června 2020 10:56 | Aktualizováno: 8. června 2020 18:28

Kim Čong-un se v posledních měsících trochu stáhl do ústraní, dokonce se čas od času objevují spekulace o jeho smrti. Minimálně je však patrné, že se stále výrazněji projevuje jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Naposledy se ukázala minulý týden.

Severní Korea tehdy pohrozila, že vypoví vojenskou dohodu s Jižní Koreou z roku 2018 a uzavře pohraniční styčný úřad, pokud aktivisté z jihu nepřestanou posílat letáky přes hranici obou států. Jihokorejská vláda v reakci uvedla, že plánuje nový zákon, který by posílání letáků s kritikou severokorejského diktátora zakázal.

Aktivisté v Jižní Koreji, mezi nimiž je řada severokorejských uprchlíků, upevňují letáky na balony a pouštějí je přes demilitarizovanou zónu, která od sebe oba státy odděluje. V letácích odsuzují Kim Čong-una mimo jiné za porušování lidských práv a za jaderný zbrojní program.

„Jihokorejské úřady tvrdě zaplatí, pokud dovolí pokračování této situace,“ uvedla sestra severokorejského diktátora Kim Jo-čong. Severokorejské uprchlíky přitom nazvala „lidskou špínou“ a „hnusnými podvraťáky“, kteří zradili svou vlast. K odpovědnosti podle ní musí být pohnána jihokorejská vláda, která těmto lidem poskytuje útočiště.

Kim Jo-čong v této souvislosti pohrozila, že KLDR vypoví vojenskou dohodu, která byla podepsána při návštěvě jihokorejského prezidenta Mun Če-ina v severokorejské metropoli Pchjongjangu v roce 2018 a jejímž cílem bylo zmírnit napětí na hranici mezi oběma Korejemi. Kim také varovala, že nechá uzavřít styčný úřad, který na hranici vznikl.

Témata: Kim Čong-un Kim Jo-čong (sestra diktátora) Severní Korea (KLDR)