Češi varují před další záhadnou nemocí, píší zahraniční média!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. května 2020 13:38

Zahraniční média si všímají varování českých lékařů před vzácnou nemocí, která v souvislosti s covidem-19 postihuje zejména děti. Ačkoliv není známo, že by se objevila i v Česku, podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) by mohla být stále častější.

V zemích postiženým covidem-19 by se podle SZÚ mohla objevovat vzácná Kawasakiho nemoc postihující děti. Vědci, kteří ji a další podobné syndromy zkoumají, by se měli zaměřit na imunitní odpověď na virové spouštěče této nemoci.

Teorii o tom, že zvýšený výskyt tohoto zánětlivého onemocnění u dětí souvisí s prodělanou infekcí koronavirem publikovali italští vědci. Zaměřit se na ni chce i Světová zdravotnická organizace (WHO). Běžně se přitom Kawasakiho nemoc projeví asi u pěti až 15 dětí na 100.000 obyvatel EU do pěti let za rok. V zemích severovýchodní Asie je desetkrát až třicetkrát častější. Není zatím jasné, jak přesně nemoc vzniká. 

Varování českých lékařů si všimla i zahraniční média. "V zemích EU a Velké Británii bylo 230 takových případů, dvě děti zemřely. V italském Bergamu se nemoc projevila třicetinásobně více, než je běžné. Souvislost s covid-19 sice nebyla dosud prokázána, zdá se ale podle vědců pravděpodobná," uvedl server topky.sk s odkazem na české lékaře.

"Příznakem může být dlouho trvající horečka a zánětlivé postižení srdce a cév, dýchací příznaky jsou naopak minimální. Objevit se mohou změny na rtech, takzvaný jahodový jazyk, postižení uzlin nebo vyrážka na rukou či nohou," napsal rovněž s odkazem na varování českého ústavu magazín Nový čas.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři