Svět opět řeší záhadu: Je Kim Čong-un opravdu naživu? Náznaky ukazují, že možná ne!

Kim Čong-un v novoročním projevu 1. ledna 2019.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. května 2020 16:18

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se před více než měsícem stáhnul z veřejného života. Tím vyvolal otázky, jestli je ještě naživu. Měl totiž být po operaci ve vážném stavu, což se nakonec nepotvrdilo a severokorejská média následně zveřejnila snímky vůdce KLDR, který se měl objevit na veřejnosti. Vše se ale nyní opět zamotává.

Kim měl být spatřen na začátku května u slavnostního otevření nové továrny na hnojiva ve městě Sunčchon severně od metropole. Na fotografiích je kromě usmívajícího se Kima vidět i jeho mladší sestra Kim Jo-čong.

"Kim Čong-un se za zvuků uvítací melodie zapojil do slavnostní události. Všichni účastníci mu bouřlivě provolávali slávu," napsala agentura KCNA. Na jedné ze zveřejněných fotografií Kim přestřihává červenou pásku, na druhé si spolu se zástupci továrny prohlíží nový provoz. Na obou snímcích působí Kim odpočatě a v dobré náladě.

Šestatřicetiletý Kim se na žádné veřejné akci neobjevil během dubna tři týdny, o jeho programu nepsala ani státní média. Tak dlouhá nepřítomnost zavdala popud ke spekulacím o tom, zda Kim není vážně nemocný. Americká televize CNN dokonce uvedla, že severokorejský vůdce podstoupil operaci a byl ve vážném stavu.

Webový portál Daily NK, který údajně získává informace od severokorejských přeběhlíků, napsal s odkazem na své zdroje, že se Kim zotavuje po "kardiovaskulárním chirurgickém zákroku". Tato tvrzení ovšem popřela jihokorejská vláda a poté i americký prezident Donald Trump.

Nyní ale server NK News uvedl, že z ústředního náměstí v Pchjongjangu zmizely portréty jeho otce Kim Čong-ila a dědečka Kim Ir-sena, který založil KLDR. Uzavřena byla dokonce i část náměstí.

Novinář Roy Calley tvrdí, že toto se běžně neděje. "Naposledy se to stalo, když bylo náměstí renovováno po smrti vůdce Kim Čong-ila. Předpokládám, že připravují přidání třetí sochy na náměstí. Kim Čong-un nemůže mít žádné sochy, dokud není po smrti," řekl pro Express.

Témata: Kim Čong-un Severní Korea (KLDR)