Ošetřovné nechodí včas? Maláčová pod palbou, lidé nemají na živobytí!

Jana Maláčová (ČSSD)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. května 2020 13:20

Na sociálních sítích přibývá vzkazů od nespokojených rodičů, kteří sice mají nárok na ošetřovné, zatím si ale na peníze nesáhli. Pod palbou je kvůli tomu především ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Jedním z vládních opatření na podporu občanů bylo zavedení ošetřovného. Kvůli zavřeným školám jej mohou pobírat rodiče žáků do 13 let i starších školáků s postižením, dostávají ho i rodiče dětí ze zavřených školek. Pro získání peněz musí rodiče dokládat potvrzení od školy či školky o jejím uzavření.

Ošetřovné činí za březen 60 procent základu příjmu a od dubna 80 procent. Stát ho bude vyplácet nejdéle do konce června. Podle údajů ministerstva práce vyplatila ČSSZ v březnu na ošetřovném 283 milionů korun, v dubnu téměř 691 milionů a v květnu zatím 247 milionů.

Čísla jsou ovšem jedna věc, každodenní realita věc druhá. Ministryně práce a sociálních věcích Jana Maláčová (ČSSD) proto často čelí na sociálních sítích dotazům nespokojených rodičů, ke kterým se potřebné peníze ještě nedostali.

„Dobrý den, paní Maláčová, můžete mi vysvětlit, jak je možné, že v druhé polovině května ještě stále nemáme vyplacené ošetřovné za duben? Z čeho máme živit rodinu?“ zní jeden z dnešních dotazů na twitteru.

Témata: ošetřovné Jana Maláčová (ČSSD) děti Ministerstvo práce a soc. věcí