Koronavirus u dětí? První příznaky se u nich mohou lišit!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. května 2020 17:40

Onemocnění covid-19 způsobené nákazou novým koronavirem SARS-CoV-2 se nevyhýbá ani dětem. Studie z epicentra epidemie, čínského Wu-chanu, má zajímavé závěry. Nemoc u dětí nemusí začít kašlem.

Studie byla založena na pěti dětech s dýchacími obtížemi, které byly hospitalizovány v nemocnici ve Wu-chanu mezi 20. až 23. únorem 2020 a byly ve věku 2 až 6 let. U všech dětí se potvrdila pozitivita na onemocnění covid-19.

Děti byly hospitalizovány na základě nesourodých příznaků, např. úraz hlavy nebo ledvinové kameny, ale všechny měli po vyšetření hrudníku na CT detekován zápal plic. Poté všem bylo diagnostikováno onemocnění covid-19. Autor studie Wenbin Li uvedl, že 4 děti z 5 vykazovaly symptomy, které se týkaly trávicí soustavy.

„Děti trpící průjmem s horečkou by měly být automaticky v podezření, že se jedná o onemocnění covid-19,“ uvádí studie zveřejněná v časopise Frontiers in Pediatrics.

Podle studie vir infikuje lidi pomocí receptorů ACE2, které se nacházejí nejen v plicích, ale i ve střevech. „To naznačuje, že covid-19 může infikovat lidi nejen dýchacími cestami ve formě kapének, ale i prostřednictvím zažívacího traktu kontaktem nebo fekálně-orálním přenosem,“ informoval Li a dodal, že je zapotřebí další výzkum, protože studie uvádí pouze pět případů u dětí.

V současné době se na celém světě evidují přes 4 miliony pozitivních případů na onemocnění covid-19, z toho nese největší podíl USA. Ani pět měsíců po detekování prvního případu onemocnění covid-19 vědci nemohou s jistotou říct, jak se virus SARS-CoV-2 přenesl na člověka, ale obecně se předpokládá, že byl přenesen ze zvířete, které se nacházelo na zvířecím trhu ve Wu-chanu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) děti