Pavel Novotný: Neuvěřitelné zastání z nejvyšších míst!

Pavel Novotný se na výslech vydal v uniformě SNB 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. května 2020 14:17

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se postavil za pražského primátora Zdeňka Hřiba a Pavla Novotného, kteří kritizují Rusko.

V rozhovoru pro Českou televizi Stoltenberg uvedl, že NATO důrazně odmítá jakékoli podobné zastrašování.

"Jakýkoli pokus o použití síly či zastrašení zvolených zastupitelů je pokusem o podkopání demokracie jako takové. A proto na něco takového musíme silně reagovat a jasně říct, že to je neakceptovatelné," řekl ČT Stoltenberg.

Šéf NATO v rozhovoru také potvrdil, že Severoatlantická aliance se připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že aliance proto spustila nový operační plán. "Experti nám říkají, že musíme být připraveni na druhou vlnu. Proto aktuálně připravujeme plán, aby bylo NATO schopné poskytnout více pomoci a asistence," sdělil.

Rusko a jeho přívrženci kritizují Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi. Novotný je terčem kritiky kvůli pamětní desce připomínající protisovětské vlasovce, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Ruští činitelé pražským politikům hrozí trestním stíháním.

Témata: Pavel Novotný NATO Jens Stoltenberg