Byl Kim Čong-un vždy tyran? Neuvěřitelná zpověď jeho přátel!

Severní Korea

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. května 2020 10:37 | Aktualizováno: 5. května 2020 15:38

Severokorejský diktátor Kim Čong-un patří k nejostřeji sledovaným vládcům na světě. Dnes je Kim brutálním diktátorem, jež naváhá popravovat své příbuzné a čas od času pohrozí svým sousedům jaderným holokaustem. Takový ale nebyl vždycky. V době svého dětství a dospívání studoval na prestižní soukromé škole ve švýcarském Koenizu. A ve vyprávění jeho spolužáků byste těžko poznávali člověka, jež nechá kvůli mocenským zájmům zavraždit vlastního bratra. Co o něm přátelé z dětství říkají?

Dozvídáme se například že Kim byl přátelský a veselý fanoušek basketbalu. I přes svou malou výšku (jen 170 cm) hrál dobře a nerad prohrával. Byl vášnivým fanouškem Chicaga Bulls a miloval Michaela Jordana.

„Byl to můj dobrý kamarád“ vypráví serveru Daily Beast jeho tehdejší spolužák Joao Micaelo. „Zažili jsme spolu spousty legrace, byl oblíbený, spousta spolužáků ho měla ráda. Pokud bys měl někdy čas, ozvi se mi a vyrazíme si!“ vzkazuje Joao severokorejskému diktátorovi, jehož si pamatuje jako veselého a přátelského spolužáka.

Kim školu navštěvoval pod smyšleným jménem „Pak Un“. Vydával se za syna zaměstnance severokorejské ambasády. S panem Micaelem se ale sblížil natolik, že mu jednoho dne přiznal kým je ve skutečnosti. Ten mu ale nevěřil a celou historku se smíchem odmítl jako spolužákovu bujnou fantazii.

Miliony lidí na korejském poloostrově tak mohou alespoň doufat, že v rozhodující chvíli převáží v Kimově osobnosti veselý fanoušek Bulls nad šílencem s jaderným tlačítkem.

Po celou dobu Kimových školních let ve Švýcarsku se o něj starala jeho teta Ko Yong Suk spolu se svým manželem. Ti se vydávali za jeho rodiče. Bydleli v běžném domě a společně utvářeli iluzi obyčejné rodiny. Paní Ko na vše po letech vzpomíná: “Nabádala jsem Kima aby si zval spolužáky domů, chtěli jsme aby žil normální život, takže jsem jim dělala svačiny zatímco si chlapci hráli s legem“.

Kimův evropský pobyt zahrnoval i výlety. S tetičkou a strýčkem tak jezdili lyžovat do Alp, koupat se na francouzskou riviéru, nebo na návštěvy do Itálie. Severokorejský vůdce zřejmě na pobyt ve Švýcarsku vzpomíná rád. V Korei si totiž nechal postavit farmu ve švýcarském stylu i s pastvinou.

V roce 2012 pak za 35 milionů dolarů vybudoval „alpský“ lyžařský areál. Dodání originálních švýcarských lanovek mu ale zhatily mezinárodní sankce.

Témata: Kim Čong-un