Jan Pirk: Po prodělání nákazy došel k zajímavému závěru o seniorech a koronaviru!

Jan Pirk (Foto: Tomáš Štec)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. května 2020 10:10 | Aktualizováno: 4. května 2020 19:19

Jan Pirk o víkendu ve vysílání České televize promluvil o probíhající epidemii koronaviru. Renomovaný lékaři sám nákazu prodělal a došel k zajímavému závěru o nebezpečí, které hrozí seniorům. Co podle něj Česko v tomto směru úplně nezvládlo?

V Česku opět rezonují slova respektovaného kardiochirurga Jana Pirka, který byl v neděli hostem pořadu Interview ČT24, kde promluvil o probíhající koronavirové epidemii. On sám si nákazou novým virem SARS-CoV-2 prošel.

Nyní už se podle svých slov cítí báječně. „Protilátky můžete mít, ale když je nemáte, tak to neznamená, že jste bezbranný,“ prohlásil mimo jiné ve vysílání dle webu ct24.ceskatelevize.cz. Poukázal také na jednu věc, kterou sám považuje za problematickou.

„My jsme vystrašili 2 miliony seniorů. A dnes víme, že kalendářní věk není důležitý. Důležitý je ten biologický. Senior sám o sobě není rizikovým faktorem,“ uvedl s tím, že důležité je sportovat a udržovat se v kondici.

Renomovaný lékař z pražského IKEM také vzpomněl za to, jak byl v počátku epidemie pod palbou kritiky kvůli zlehčování nemoci, když ji přirovnal k chřipce. Za tím si však stojí dál. „Je to chřipka, ale je to virus se kterým jsme se nikdy nesetkali. U malých dětí, pokud nemají jiné onemocnění, to proběhne zcela bezpříznakovitě,“ konstatoval.

Témata: Jan Pirk Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)