Kde koupit roušky a respirátory? Češi opět šroubují cenu

Zdravotnické roušky

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. dubna 2020 9:43

Česko nadále zaplavuje obchod se strachem. Nedostatek roušek a respirátorů vyústil už před několika týdny v nekalé praktiky, kdy lidé nabízeli ochranné masky na internetu za tisíce korun, ačkoliv je jejich pořizovací cena podstatně nižší. Tento trend pokračuje dodnes.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli novému koronaviru zakázalo před měsícem vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.

Cílem mělo být zajistit dostatek respirátorů pro lékaře v nemocnicích, lékaře v terénu, sestry, lékárníky, hygieniky, záchranáře, policisty, hasiče či armádu, a zamezit tak šíření tohoto onemocnění a udržet v případě vypuknutí epidemie bezproblémový chod kritických složek státu. Ten se ale nenaplnil.

Složky zmatečně a chaoticky dostaly respirátory nižší třídy nebo obyčejné roušky, často v počtu několika kusů. Některé si na internetu ve veřejných prohlášeních stěžují, že dodnes nemají nic. Paradoxně lze na inzertních a aukčních portálech lze nadále najít desítky nabídek na koupi nejrůznějších typů respirátorů a roušek, mnohdy ale za extrémně nadhodnocenou cenu.

Nejsou výjimkou inzeráty na roušky a respirátory za stovky až tisíce korun za kus. Jde přitom o jednorázový produkt, který by v případě akutní potřeby nositele ochránil jen pár hodin. Kupující navíc nemá jistotu, že skutečně obdrží roušku s certifikací FFP3. 

Lepší možností je využití roušek z nanovláken. Ty prokazatelně účinkují proti koronaviru stejně jako respirátory s certifikací FFP3, na rozdíl od nich ale nanovlákenné roušky certifikaci nemají, nepodléhají proto zákazu prodeje. V Česku je nabízí k prodeji stále více společností a k jejich výrobě přistoupily i některé univerzity.

Lze také využít některou z veřejných platforem, kde lidé shánějí či prodávají roušky. Pod platformou Spojujeme Česko, kterou zaštiťuje ministerstvo průmyslu a obchodu, lze najít nabídky roušek například na webech damerousky.cz nebo pomahame2020.cz.

Zde lze shánět roušky podle lokality za příznivou cenu nenadsazenou často podvodnými prodejci. Další možností je obrátit se na již zmíněné aukční servery, kde lze kromě předražených respirátorů a roušek zakoupit toto zboží při troše hledání i za velmi příznivé ceny.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnické roušky