Vzkaz lékařky chytne za srdce: Respirátor je jako nová kabelka, svůj sem dala kolegyni!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. března 2020 18:42

Zdravotníci po celém Česku řeší akutní nedostatek ochranných pomůcek, který by snad měly vyřešit dodávky z Číny. Na sociální síti se objevila zpověď lékařky, kterou trápí pohled na lidi s respirátory. V nemocnici je totiž situace odlišná.

Na sociálních sítích se stále častěji objevují vzkazy, výzvy či prosby českých zdravotníků, kteří jsou v první linii boje s koronavirem. „Jsem lékařka a moc mě trápí, když vidím lidi na veřejnosti s těmi krásnými FFP3 respirátory. Pro mě je to teď něco jako krásná nová kabelka,“ píše jedna z nich na facebooku.

„Už jsem v práci také svůj dostala, na týden. Nemusela jsem teď chodit k pacientům, tak jsem respirátor ve středu přenechala kolegyni, která svůj nosila už od pondělka a potřebovala ho vyměnit,“ prozradila, jak je to momentálně s ochrannými pomůckami.

„Včera mi kamarádka vyprávěla, jak její manžel kardiolog intuboval ve službě pacienta, který nebyl rizikový, takže si k němu mohl vzít jen prošlý FFP2 respirátor. Intubace je proces zajištění dýchacích cest, při kterém je riziko šíření do okolí významné,“ popisuje lékařka.

Pacient byl následně otestován a výsledek testu byl naštěstí negativní. „Kdyby byl pozitivní, skončil by lékař v karanténě, protože neměl adekvátní ochranné pomůcky. Ke každému pacientovi si je ale vzít nemůže, kvůli nedostatku. Toto se bude dít čím dál víc,“ myslí si.

Většina zdravotníků podle ní stále nemá k dispozici adekvátní ochranné pomůcky, musí si vystačit s obyčejnými jednorázovými rouškami nebo s těmi ušitými.

„Až se nakazí, nebudou se moct starat o pacienty a zdravotnictví zkolabuje. Je to takhle jednoduché. Je skvělé, že všichni nosí roušky. Na veřejnosti Vám ale opravdu stačí obyčejná rouška, když ji nosí všichni,“ vzkázala na závěr.

Témata: lékaři Zdravotnictví nemocnice