Dvě dívky nakažené koronavirem promluvily: Z těch slov mrazí!

Dívky nakažené koronavirem

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. března 2020 14:41 | Aktualizováno: 18. března 2020 22:07

Na internetu se objevují první svědectví Čechů, kteří se nakazili koronavirem. O svou zkušenost se rozhodly podělit dvě mladé dívky. Ve včera zveřejněném videu zazněly některé věci, ze kterých mrazí.

Na platformě YouTube se včera objevilo video s titulkem „Jak jsme přišly ke koronaviru a jak to zvládáme“. Dvě mladé Češky, které se virem nakazily, v něm prozradily, jak náročný boj s novou nemocí je.

První z nich se jednoho dne probudila s vysokou horečkou a dalšími příznaky. Obvodní lékařka jí řekla, aby zavolala na linku 112.  „Tam mi řekli, že pokud se nedusím a nejde mi o život, tak s tím nic neudělají a mám zavolat na hygienickou stanici,“ popisuje začátek strastiplného boje.

Brzy však zjistila, že na hygienu je téměř nemožné se dovolat. Povedlo se to až po několika hodinách, operátor jí však řekl, že pokud nebyla v zahraničí, testu na koronavirus se jen tak nedočká. 

Žena poslechla hygieniky a navštívila obvodní lékařku, která se jí prý smála za to, že má na obličeji roušku, a byla přesvědčená o tom, že jde o obyčejnou chřipku. Karanténu nenařídila. Příznaky ale neustupovaly, a tak se dívka rozhodla zajet do nemocnice, kde na ni doktorka vyjela, že jestli má koronavirus, tak nakazila spoustu lidí včetně ní.

Až po týdnu po projevu prvních příznaků byl proveden test s pozitivním výsledkem. Druhá dívka, její spolubydlící, zatím otestována nebyla, ačkoliv se symptomy nákazy objevují i u ní. Oběma dívkám bylo sděleno, že pokud by se dusily, mají si zavolat záchranku. Jinak mají být doma a užívat běžně dostupné léky.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé nemoci