ŠOK A BEZNADĚJ! Nakažení Češi popsali boj s koronavirem!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. března 2020 10:01

Na internetu už se objevují první svědectví Čechů, kteří se nakazili koronavirem. Boj s nemocí Covid-19 popsal místním médiím pár z Lanškrouna. Manželé sice nevědí, kde se nakazili, přesto jim prý někteří lidé vyhrožují.

Na webu lanskorunsko.info se tento týden objevil autentický rozhovor s manželským párem z východočeského Lanškrouna, který se nakazil koronavirem. Symptomům podle svých slov zprvu nevěnovali větší pozornost.

„Moje příznaky začaly tak, že mě bolela záda a cítila jsem se více unavená. Teplotu jsem neměla a vůbec jsem tomu nepřičítala žádnou větší váhu,“ popisuje žena s tím, že její manžel měl od pátku 6. března příznaky běžné virózy a v pondělí 9. března se rozhodl zatelefonovat lékaři, který mu nařídil karanténu.

„Manžel mi to hned volal, což mě dost vylekalo, protože jsem byla ve škole a uvědomila jsem si souvislosti,“ přiznala pacientka s tím, že na hygieně ubezpečili jejich praktické lékaře, že testování není potřeba. „Hygiena nás momentálně vede jako pacienty s neznámým zdrojem nákazy,“ prozradila.

Karanténu jim oběma nařídili až po oznámení, že výsledky na onemocnění COVID 19 jsou pozitivní. Události nabraly spád poté, co se ženě ve čtvrtek přitížilo. „Najednou se objevila horečka, nabraly události spád. Na základě toho konzultoval praktický lékař průběh nemoci s hygienou a to způsobilo, že nás oba v pátek 13. března otestovali,“ konstatuje žena.

O pozitivním výsledku testu se dozvěděli v sobotu o půl deváté večer. „Byl to šok, prožíváte beznaděj a hlavou vám letí kvanta myšlenek, co všechno to znamená,“ svěřila se. Psychicky na tom prý není moc dobře. 

„Fyzicky je nám oběma už zcela fajn, cítíme se zdrávi,“ uvádí nakažená žena s tím, že je jim nyní vyhrožováno, a tak si zatím neumí představit, že vyjde na ulici, až jim to bude opět umožněno. „Neboj, budeme muset,“ dodal její muž.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé nemoc