Nová příručka radí: Toto byste NEMĚLI DĚLAT na Facebooku!

Facebook

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. ledna 2020 14:51

Britská společnost Debrett’s vytvořila pro sociální síť Facebook příručku, v níž radí lidem, jak by se na sociální síti měli a neměli chovat. Tvrdí například, že lidé používající pouze smajlíky působí nezajímavě.

Společnost Debrett 's se problematice etikety věnuje už 250 let a nedávno se spojila s Facebookem. Výsledkem je příručka, kterou by si měl přečíst každý uživatel sociálních sítí.

Příručka se věnuje převážně facebookovému Messengeru, tedy chatu sloužícímu k online komunikaci jak mezi dvěma lidi, tak ve skupinách.

Experti například radí, abyste neodpovídali pouze smajlíky či jednoslovně. Doporučují také nekouskovat myšlenky a namísto čtyř nebo pěti zpráv vše shrnout do jedné.

Posílání více zpráv za sebou není také nejlepší. Sice to v komunikaci působí dominantně, ostatní členové chatu ale mohou být zmatení.

Podle expertů je nevhodné používat i takzvaný "ghosting", kdy se lidé vytratí z konverzace bez rozloučení a uvedení důvodu. Pokud máte potřebu z konverzace odejít, měli byste ji ukončit stručným vysvětlením, co vás k tomu vede.

Také by nikdo neměl vynášet informace o skupině mimo chat. Experti na etiketu rovněž upozorňují, že na zprávy byste měli odpovědět co nejrychleji.

Pokud nemáte chuť či čas se zapojovat do konverzace, poté chat raději ani neotevírejte. Sami přitom na nikoho netlačte, aby vám odpověděl co nejdříve. 

Témata: Facebook