"Grospiči, jdi do p**i!" Slova o okupaci způsobila peklo! Češi s Novotným v čele zuří!

Pavel Novotný 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. října 2019 17:09

Komunistický poslanec Stanislav Grospič způsobil pozdvižení, když uvedl, že lidé, kteří zemřeli za okupace Československa v roce 1968, byli pouze oběťmi dopravních nehod. Češi se proto rozhodli poslat poslanci seznam lidí, kteří padli v boji. A přidal se i starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný.

Sněmovna rozhodla, že 21. srpen bude památným dnem připomínajícím oběti invaze a okupace Československa vojsky bývalé Varšavské smlouvy v roce 1968. 

Stanislav Grospič ale v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že šlo především o "oběti dopravních nehod". "Myslím, že si zaslouží vyjádřit úctu, ale nebyly to oběti žádných aktivních ozbrojených bojů, to je třeba říci," dodal.

Tím ale pobouřil řadu Čechů, kteří poslanci poslali jména obětí s tím, že tito lidé nezemřeli při nehodách, ale byli zastřeleni. 

Na internetu se také objevila řada hashtagů, pod kterými se lidé bouří proti slovům poslance. Jedním z nich je #Dopispropiču, další použil například starosta Pavel Novotný: #grospicijdidopici.

@jietienming, kamaráde, za Řeporyje vyřízeno? Promiň den zpoždění, nevím co dříve, ale nešel jsem spát, dokud jsem to dnes nevyřídil, ale to nejsem určitě sám a byla to samozřejmost. #grospicijdidopici pic.twitter.com/HAQpHMViPP

— Pavel Novotný (@PavelNovotnak) 26. října 2019

On sám se připojil k iniciativě a na sociální síti vyfotil a napsal, že i on za Řeporyje zasílá seznam obětí.

Pobouřeni jsou ale i další politici. "Vyjádření poslance Grospiče, dle kterého 21. srpen 68 nebyl okupací a mrtví byli oběťmi dopravních nehod, je zrůdné a zcela nepřijatelné. Pan Grospič by se měl za svůj výrok ihned omluvit a vláda by se od něho měla distancovat. Ano, ta vláda, která komunisty opět pustila k moci," napsal na sociální síti Jiří Pospíšil.

"Tak soudruh Grospič nepovažuje sovětskou okupaci za okupaci. Když za komunisty chodí s prosíkem premiér s ministryní financí a prezident navštěvuje jejich sjezd, divíte se potom, že si troufají hlásat takové nehoráznosti?" přidal se Martin Kupka z ODS.

Témata: Pavel Novotný Stanislav Grospič okupace 1968