Slovensko pláče pro Karla Gotta. NEJVĚTŠÍ ČECH, píší tamní média!

Karel Gott 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. října 2019 11:40

Zemřel československý popový král, největší hlas Česka, fenomenální zpěvák, píší slovenská média v reakci na dnešní zprávu o úmrtí Karla Gotta. Informaci o smrti Gotta, který v polovině září oznámil, že trpí akutní leukémií, zaznamenaly na svých webech všechny přední slovenské listy i zpravodajské portály. Gott během své dlouhé kariéry vystupoval i na Slovensku.

"Davy ho milovaly před sametovou revolucí, milovali ho i po ní. I proto byl každoročně v anketě vyhlašován nejlepším zpěvákem. Mělo Česko ve své historii větší talent? Těžko," uvedl list Sme.

V rozsáhlém nekrologu list také napsal, že zpěvák měl vlažný postoj ke komunistickému režimu v někdejším Československu. "Zlatý slavík Gott sice přistupoval ke kompromisům, ale jeho hlasu se režim bál. Jeho popularita totiž výrazně převyšovala moc všech komunistů dohromady," dodal deník.

Podle Sme vzácnou profesionalitu Gotta, kterému bylo dříve diagnostikováno nádorové onemocnění mízních uzlin, nenarušila ani jeho nemoc.

"Byl nejznámější popovou hvězdou, která vzešla z Československa. Jeho kariéra přesáhla šest dekád na scéně a prodal miliony nahrávek doma i v zahraničí, zvláště v Německu," napsal list Denník N, který Gotta označil za československého popového krále.

Podle portálu Aktuality.sk byl Gott jedním z nejúspěšnějších československých a českých umělců, kterému se podařilo prorazit i v zahraničí.

Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska po oznámení Gottova úmrtí zařadil na svém hlavním rozhlasovém kanálu jednu ze zpěvákových písní a pak část vysílání věnoval Gottově životu a kariéře.

Gott byl populární i na Slovensku, kde v roce 1966 vyhrál první ročník Bratislavské lyry s písní Mám rozprávkový dom, kterou zpíval slovensky.

Témata: Karel Gott Slovensko Noviny / tisk