SKANDÁL kvůli Eurovizi! Padla MASTNÁ POKUTA!

Eurovize 2019 (Foto: Andres Putting)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. září 2019 9:20

Organizátoři mezinárodní písňové soutěže Eurovize potrestali Island pokutou za chování skupiny Hatari při letošním ročníku akce, jejíž finále se konalo v květnu v Tel Avivu.

Členové skupiny během vyhlašování výsledků rozvinuli transparenty v barvách palestinské vlajky s nápisem Palestina, což je podle regulí nepřípustná politizace soutěže.

"Během finále soutěže Eurovize 2019 islandští umělci ze skupin Hatari rozvinuli transparent, kterým porušili pravidlo 2.6, zakazující politizaci této akce," vysvětlila podle AFP v prohlášení Evropská vysílací unie (EBU), která soutěž organizuje.

Zmíněné pravidlo 2.6 stanoví, že "zúčastnění provozovatelé vysílání" musejí u svých soutěžících podniknout kroky k tomu, aby se zajistilo, že soutěž nebude v žádném případě politizována.

Organizátoři nyní na základě tohoto ustanovení rozhodli, že islandská veřejnoprávní televize, která je členem EBU, musí být v souladu s pravidly soutěže potrestána finančně.

EBU podle AFP odmítla prozradit výši uložené pokuty. Sdělila jen, že trest zůstal v platnosti i po odvolání postižené islandské televize. Členové skupiny Hatari jsou známí svým nesouhlasem s izraelskou okupací palestinských území.

Při květnovém finále soutěže Eurovision Song Contest v Tel Avivu vyvolala svým vystoupením otazníky i zpěvačka Madonna. Na zádech tanečníků, kteří s ní byli na pódiu, měli izraelské a palestinské vlajky, což podle agentury DPA zřejmě měla být výzva k mírovému vyřešení desetiletí trvajícího blízkovýchodního konfliktu.

Témata: Eurovize island