Jan Kraus si podal Sobotku a Topolánka

Herec Jan Kraus

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. prosince 2017 13:25

Herec a moderátor Jan Kraus je pověstný svými postřehy a komentáři, které se týkají zejména tuzemské politické scény. Na paškál si vzal i kandidáta na prezidenta Mirka Topolánka a bývalého premiéra Bohuslava Sobotku.

Ve svém internetovém magazínu se pustil do komentování na poslední chvíli podané přihlášky do boje o Hrad Mirka Topolánka i pádu bývalého premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Podle Jana Krause nelze vyloučit, že Topolánek svou kandidaturu záměrně oznámil poté, co jeho přítel Marek Dalík usedl za mříže. "Přece jen bude mít větší klid na kandidaturu a kampaň, než aby mu do toho vlítly podělaný Dalíkovy Pandury, o kterých nic nevěděl a jestli z nich něco káplo, je to stejně dávno utracený," napsal herec pro krausmagazin.cz.

V souvislosti s lobbistou Dalíkem moderátor naznačuje, že by mohl Topolánek v případě volebního úspěchu dát svému příteli ve vězení milost. "Já bych i docela pochopil, že bývalému kolegovi, příteli, kumpánovi chce možná pomoci. A možná to tak i je, jen to dělá "rafinovaně", jak se to v politice dělá. Tedy slíbit že ne, a pak ano, nebo obráceně," domnívá se Kraus.

Pro čtenáře svého magazínu se vyjádřil k bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Někdejší předseda sociálních demokratů totiž ČTK oznámil, že se nehodlá vzdát svého poslaneckého mandátu, tak jak jej vyzývala jihomoravská buňka strany. Sobotka tehdy prohlásil, že se nenechá zastrašit. Moderátor označuje situaci za legrační, jelikož je podle poslance správné ponechat si mandát i v případě, když je zodpovědný za drtivou porážku ve volbách. 

U nás to však není nová metoda, zdůrazňuje Kraus. Z vysokého vítězství se dělá důsledek vyšší moci nebo náhody, kdežto v případě prohry se jedná o postoj proti všem. "Patří tam i oblíbené "pěkné čtvrté místo" ve sportu," vysvětluje moderátor a dodává: "Obracení hodnot do protisměru je fantastická hračka slabých. Má ale jednu nevýhodu: Je k ničemu."

Témata: Jan Kraus Bohuslav Sobotka Mirek Topolánek