Hrdina z Černobylu spáchal kvůli seriálu sebevraždu!

Seriál Černobyl

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. července 2019 20:54

Nagašibaj Žusupov byl ve svých 28 letech jedním z prvních, kdo dorazil na místo tragické havárie v jaderné elektrárně Černobyl. Přestože katastrofu přežil, letos spáchal sebevraždu. Údajně kvůli seriálu z produkce HBO.

Žusupov se zabil skokem z výškové budovy v kazašském městě Aktobe. Podle serveru Daily Mail za to může seriál Černobyl, který letos na jaře představila televize HBO.

"Všichni jsme ten seriál dívali viděli, měli jsme slzy v očích," řekla serveru Žusupovova dcera Gaukhar. Za tragickou sebevraždou dnes už 61letého stojí údajně seriál, který oživil hrůzné vzpomínky na havárii.

Seriál Černobyl z produkce HBO je díky svému nezvykle vysoce kladnému hodnocení považovaný za jeden z nejlepších seriálů všech dob. Ačkoliv některé události a postavy si v rámci umělecké licence dramaticky přibarvuje, odborníci jej uznávají za jeho historickou věrohodnost i pozornosti k detailům. Seriál neváhá použít archivních záběrů či hlasových záznamů, aby iluze věrohodnosti byla zcela dokonalá.

Seriál kraluje žebříčku nejlépe hodnocených seriálů a přeskočil i doposud úřadující jedničku, dokumentární sérii Zázračná planeta II. Je na tom i lépe než jiný vysoce hodnocený seriál od HBO, Hra o trůny, jejíž poslední sezóna mnohé fanoušky zklamala. 

Ne vše bylo podle skutečnosti

Seriál Černobyl se stal naprostou senzací a vyvolal nebývale velký zájem o katastrofu ukrajinské jaderné továrny. Jako každý seriál si však některé věci pro dramatické účely mírně poupravil. Například ikonický pád vrtulníku se sice na místě tragédie odehrál, ale až o mnoho týdnů později.

Çernobil’de facianın ilk tasviye memurlarından Nagashibay Zhusupov, devletin Çernobil kahramanlarına verdiği konutu beklemekten vazgeçerek intihar etti.Kızı, babasının ölümünden önce HBO’nun dizisini gözyaşları içinde izleyerek yaşadığı acıları tekrar hatırladığını açıkladı. pic.twitter.com/0VgEobTZZf

— Mamafih365 (@Mamafih365) 14. července 2019

Devětapadesátiletý Alexej Ananěnko, jeden ze tří mužů, kteří byli vysláni vypustit vodu pod reaktorem, vysvětlil, co si seriál ještě přikrášlil. V druhé epizodě seriálu je představena dramatická situace, kdy vedoucí člen komise pro odstranění havárie v Černobylu, vědec Valerij Legasov, vysvětluje vůdci SSSR, Michailovi Gorbačovi, že roztavený obsah reaktoru dostane se může dostat do kontaktu s vodou pod ní. Následná exploze by mohla zničit ukrajinskou metropoli Kyjev a radioaktivní záření by mohlo ohrozit půlku Evropy.

Legasov v seriálu tvrdí, že se jedná o sebevražednou misi. "Žádám o povolení zabít tři lidi," říká Legasov, který dostane povolení, aby k reaktoru vyslal tři dobrovolníky. Jako první se v seriálu přihlásí právě Ananěnko.

Podle reálného Ananěnka je to však právě tato scéna, kterou si scénáristé přikrášlili. Byl jednoduše zrovna na směně a tohle byla jeho práce. Podle ukrajinské mutace stanice BBC, která s ním pořídila rozhovor, byla myšlenka dobrovolníků zřejmě převzata ze sovětských novin Pravda.

Cílem jejich mise bylo snížit vodu ze zásobníků pod reaktorem. Ačkoliv byl tunel, kde se nacházely (tři metry pod stanicí), zaplaven, hasiči odčerpali část vody, tak, aby Ananěnko a další dva muži mohli do tunelu vejít. Ananěnko šel, protože věděl, kde jsou ventily umístěny. Člověk  neobeznámený s elektrárnou by je ve tmě mezi trubkami těžko hledal.

Na misi se vydal s šéfem směny Borisem Baranovem a správcem turbíny Valerijem Bespalovem. Na rozdíl od seriálu sebou netahali žádné kyslíkové bomby. Nemuseli se ani potápět, voda jim byla po pás. Ačkoliv měli potápěčské kombinézy, tváře jim chránily běžné respirátory. Taktéž spolu normálně mluvili, seriálem zdramatizovaná neschopnost dorozumění též vychází z popisu v sovětském tisku.

Trojice šla též co nejrychleji, aby se nejvíce minimalizovali ozáření. Ananěnko tvrdí, že dodnes neví, jakou dávku radiace tehdy dostal. Nikdo prý nevěděl, jak vysoce je voda radioaktivní. Trojice měla též štěstí, že se dokázala vyhnout oblasti, kde radioaktivita byla velmi silná.

V seriálu byla trojici nabídnuta za akci odměna 400 rublů a povýšení. Taktéž je měl po návratu přivítat potlesk. Ananěnko však vše odmítá, s tím, že to prostě byla součást jejich práce. "Nikdo nám u východu z podzemí netleskal jako ve filmu. Byla to normální práce, tak proč potlesk?" diví se Ananěnko.

Témata: Černobyl seriál Černobyl