StarDance a velké hvězdy Krampol, Donutil nebo Polívka? Kdo se ztrapní?

StarDance 9

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. června 2019 9:08 | Aktualizováno: 25. června 2019 12:46

Jedna moudrá poučka praví, že chcete-li k televizi přitáhnout co nejvíce diváků, dejte tam šílence. Své o tom ví reality show a televizní soutěže jako Vyvolení, Výměna manželek nebo Prostřeno. A v neposlední řadě se pokusil jít ve stejných stopách i StarDance. (Komentář)

Zesměšnit nebo ztrapnit někoho není na obrazovce o nic těžší než ve skutečném životě. Pokud to ale chcete udělat tak, aby vás z toho nikdo nemohl nařknout, je potřeba angažovat osobu, která se o nějaký ten trapas postará sama.

Ani StarDance v tomto není výjimkou. O pořádné pozdvižení se postaral například komik Lukáš Pavlásek, který před pár lety naboural plány produkce. Nikdo asi nepočítal s tím, že se dostane tak daleko. Ale dostal, byť jen kvůli recesi. 

Češi zkrátka a dobře ukázali, jakou mají sílu, a málem nechali komika vyhrát. To se sice nepovedlo, i tak ale vytrestali televizi za to, že angažovala do taneční soutěže osobu, která pohybové nadání vyměnila za umění bavit.

Něčeho podobného jsme ostatně byli svědky i minulý rok. Česká televize se sice rozhodla ubrat a došlo jí, že angažovat někoho jako je Pavlásek jen kvůli sledovanosti není rozumné, jeho místo ale zaujala Pavla Tomicová.

Od ní se nečekal že vydrží dlouho a zároveň nevzbudila takové kontroverze jako Pavlásek, přesto se stala hvězdou posledního ročníku. Dřela, makala a zlepšovala se. Právem se z ní stala hvězda, která poslední řadu táhla.

Problém je v tom, že podobná hvězda současnému ročníku zatím chybí. Gabriela Koukalová sice budí vášně a Nora Fridrichová jakbysmet, u obou se ale očekává alespoň nějaká dávka tanečního nadání. A o politické nebo sportovní názory na parketu nejde.

Desátá řada tak zatím vypadá relativně nudně. Viděli jsme sice řadu pěkných jmen, ale zatím nikoho, kdo by byl tahounem celého pořadu. Osobu, která by dokázala šokovat, překvapit nebo prostě jen vybudit diskuzi.

Přitom to, že takový člověk je v této soutěži potřeba, došlo jiným už dávno. Například v roce 2008 se britské soutěže Strictly Come Dancing, jejíž koncept StarDance okopírovala, zúčastnil bývalý politický novinář John Sergeant.

Jako novinář byl skvělý, jako tanečník příšerný. Problém je v tom, že soutěž opravdu mohl vyhrát. Britové mají podobně sarkastický smysl pro humor a tlačili ho dál a dál. Mohl se dostat do finále a mohl být vítěz. Kdyby to nevzdal. 

Od porotců totiž dostával mizerná hodnocení a uvědomoval si, že jeho taneční schopnosti jsou nulové. Ostatně i lidé na internetu mu to dávali jasně najevo. To se prostě stane, ne každý se narodí jako tanečník. A z obav, že by opravdu vyhrál,John odstoupil.

Tím asi udělal produkci čáru přes rozpočet, protože sledovanost show byla díky jeho angažmá takřka rekordní. Měl ale zdravou dávku sebekritiky, která zachránila jemu čest a televizi jméno.

České televizi stále zbývá představit několik kandidátů. Zatím se nezdá, že by se mezi nimi našla taková netradiční hvězda, aby rozvířila oblak nudy a stereotypu. A nemusí to být přitom nutně předobraz trosky nebo šílence. Vody by bohatě rozvířila i taková jména, jako Bolek Polívka, Jiří Krampol nebo Miroslav Donutil. Ti ale mají svou soudnost.

Témata: StarDance